Doktora Sor
Çocuk Diş Hekimliği

Çocuk Diş Hekimliği

Antalya (Lara) Çocuk Diş Polikliniği-Uzman Hekimlik (Pedodonti )


İnterantalia Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği (Antalya Lara 'da)

Çocuk Diş tedavilerini 2006 yılından günümüze kadar başarıyla devam ettirmektedir.
Süt Dişi Deyip Geçmeyin... Antalya ( Lara) Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)


Pedodonti  Nedir ?

Doğumdan ergenlik çağına kadar olan çocukların ağız diş sağlığını hastalıklarını ve tedavilerini inceleyen çocuk diş hekimliği bilim dalıdır.


Süt dişi ve daimi diş nedir ?

Süt dişleri henüz anne sütü alma çağında çıkan bebeklik dişleridir. Sütten ek besine geçmede süt dişleri de yavaş yavaş çıkarak bebeğin çiğneme etkinliğini başlatır.

Daimi dişler ise çenenin büyümesiyle birlikte düşen süt dişlerinin yerine çıkarlar ve bireyin hayatının sonuna kadar kullanacağı dişlerdir. Yani alttan diş gelmeyecektir ve daimi dişler düşmeyecektir.



Süt dişleri ve daimi dişler ne zaman çıkar ?

Süt dişleri normal bir bebekte 6 aydan itibaren çıkmaya başlar. Öncelikle ön dişler daha sonra arkada süt azılar çıkar. Yaklaşık 72 aya kadar da ağızda kalır. 72 aydan sonra süt dişleri de düşmeye başlar.



Daimi dişler 72 ay yani 6 yaşlarında çıkmaya başlar. İlk daimi dişler 6 yaş dişleri yani birinci büyük azı dişleri en sondaki süt dişlerinin hemen yanında çıkmaya başlar. Daha sonra 6 ile 7 yaş aralığında ön süt dişleri düşerek ön daimi dişler çıkmaya başlar. Çocuk 6 ile 12 yaş aralığında ağzında hem daimi diş hem de süt dişi barındırır. En son süt dişi düşüp daimi diş çıkması da 12-13 yaş aralıklarında olur. En son daimi diş çıkması da 16 ile 24 yaş aralığında bireyden bireye farklılık gösteren 20 yaş dişleriyle olur.



Süt ve daimi dişler çıkarken rahatsızlık verir mi ?

Süt dişleri çıkarken kaşıntı hafif kızarıklık ve hafif ağrı yapabilir. Bunlar normaldir müdahele edilmesi gerekmez. Sadece diş kaşıyıcıları kullanılabilir ya da ılık ıslak bir bezle masaj yapılabilir.



Daimi dişler çıkarken süt dişleri kadar rahatsızlık vermez ama şişlik ve kızarıklık yapabilir. Bazen morarabilir. Morardığı durumlarda diş hekimine başvurulabilir. Yine masaj yapmakta yarar vardır. Bazen şiddetli ağrı ve şişlik yapabilir. Böyle bir durumda enfeksiyon kapmış demektir ve diş hekiminin muayene etmesinde fayda vardır.



Süt dişleri korunmalı mı ? Korun malıysa neden ?

Süt dişleri özellikle büyüme ve gelime çağındaki çocuklarda olduğu için yeterli beslenme açısından önemlidir. Süt dişlerinin eksikliği ya da çürük oluşu çiğneme etkinliğini etkiler ve yeterli beslenme sağlanamaz. Aynı zamanda süt dişleri altlarından gelen daimi dişlere rehberlik etmektedir. Bu yüzden düşme zamanı gelene kadar çekilmemelidir. Eğer zamanından önce çekilirse çekilen yerde boşluk oluşur ve diğer dişler bu boşluğu zamanla kapatır. Alttan gelen daimi diş çıkacak yer bulamaz gömülü kalır ya da yamuk çıkar. Bu yüzden süt dişlerinin çürümemesi için yeterli fırçalamanın yapılması eğer çürüdüyse de diş hekimi muayenesi sonucu gerekli tedavinin yapılması gerekir.



Süt dişlerine tedavi uygulanır mı ?

Elbette uygulanır. Süt dişleri de daimi dişler gibi çürür şişlik ve ağrıya sebep olabilir. Diş hekimi muayenesiyle süt dişinin erken kaybını önlemek için gerekli tedaviye karar verir ve uygular. Süt dişlerine de dolgu kanal tedavisi kaplama yapılabilir. Bazı durumlarda erken de olsa süt dişin çekimi gerekebilir. Böyle bir durumda da yer tutucu dediğimiz bir aparat hazırlanır ve süt dişi eksikliğin yarattığı boşluk korunarak çapraşıklık önlenir.



Çocuklara ne gibi tedaviler uygulanır ?

Süt dişlerine çürük oluşmadan koruma tedavileri yapılabilir. Flor vernikleme jel uygulama gibi tedaviler çürüksüz dişlerin korunmasına çürüğün önlenmesine yöneliktir. Çürük oluşan süt dişlerine de kompomer dolgular yapılır. Çocukları ikna edebilmek için kompomer dolguların renkli tipleri geliştirilmiştir. Renkli dolgu olarak da geçmektedir. Kompomer daimi dişlere uygulanan kompozitlere göre özellikleri daha iyileştirilmiş bir materyaldir. Ayrıca yine yeni çıkan daimi dişleri korumak için de fissür örtücü dediğimiz dolgular yapılır. Fissür örtücüler dişin mine dokusunun zayıf oluştuğu ve çiğneme etkinliğinin asıl gerçekleştiği dişler üzerindeki en derin oluklara yani fissürlere uygulanır. Fissür örtücüler uzun yıllar çürük oluşumunu ve hassasiyeti önlemektedir. Bunların dışında süt dişlerine kanal tedavisi uygulanabilmektedir. Alttaki daimi dişlere zarar vermeyecek özel materyaller ve aletler kullanılır. Daimi dişlerdeki gibi dişin sinirleri alınarak yapay dolgu materyalleriyle doldurulur.


                               İnterantalia Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği 


2006 yılından itibaren Antalya, Lara'da bulunan Özel İNTERANTALİA Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimiz kalite standartlarına uygunluğu, bölümlerinde uzmanlaşmış diş hekimi kadrosu ve başarılı diş tedavileriyle kusursuz hizmet anlayışını ilke edinmiş İNTERANTALİA ekibimiz siz değerli misafirimizi ailesine yeni bir birey olarak kazanmaktan mutluluk duyacaktır.

Misyonumuz Antalya Özel Ağiz Diş  Sagligi Hastanesi olarak modern diş tedavilerini en son teknoloji gelişmeleri ve teknikleri takip etmek ve uygulayabilmektir. Konusunda uzman hekimler eşliğinde sizlerin sadece diş problemlerinizi çözmek değil aynı zamanda oluşabilecek problemleri önlemek ve estetik bir gülüşe sahip olmanızı sağlamaktır. 

Dişlerinizdeki genel durumu iyileştirmekle beraber, hem diş sağlığınız hem de estetik bir gülüş için etkili çözümler üretmekteyiz. Diş tedavilerinde kliniğimizde son teknoloji aletlerle gerek duyulduğu durumda genel anestezi ile ağrısız ve acısız tedaviler, estetik operasyonlar gerçekleştirmekteyiz. Çocuk diş hekimliği, Estetik gülüş tasarımı, implant tedavisi, zirkonyum diş kaplamaları ve protez köprüler, lamine diş kaplamaları, ortodonti tedavisi, dolgu ve kanal tedavisi gibi birçok diş tedavisini deneyimleye bilirsiniz. Böylece dilediğiniz gülümsemeye kısa sürede ve uzun yıllar kavuşa bilirsiniz...


Tamamen istatistik amaçlı veriler alma amaçlı sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.